Dlouhé sezení u počítače

Předcházejte problémům

Řada lidí potřebuje ke své práci a mnohdy i zábavě počítač, takže u něj tráví hned několik hodin každý den. Pro člověka to úplně není přirozené, takže je výhodné zaměřit se na to, jakým způsobem čas u tohoto zařízení trávíme, abychom předcházeli zdravotním potížím. Hned jako první zmíníme rozhodně posez, protože pokud jsme shrbení a máme ramena shrbená směrem dopředu, tak to není nic dobrého pro naše záda. Hlídejte si proto polohu a mějte kvalitní nastavitelnou židli.

člověk u počítače

Běžnou myš můžete vyměnit za vertikální, což prospěje nervům a vyhneme se bolestem ruky. Dále záleží, jak máme vysoko monitor, protože rozhodně škodí, když se musíme ohýbat příliš dolů či zaklánět hlavu dozadu. I když se někdy praktikuje v nouzi situace, kdy pracujeme na notebooku, který máme na klíně, tak takovým situacím bychom se měli vyhnout úplně. Při práci si dávejte vždy pravidelné přestávky, abyste protáhli tělo a ulevili očím.

Ochrana zraku

Ono i dlouhodobé sledování obrazovky, kde se třeba při hraní her rychle mění barvy, prostředí i vzdálenosti je dost náročné, takže bychom měli pamatovat na svůj zrak. Třeba laciné problikávající obrazovky nejsou nic vhodného, takže zde není na co čekat. Vyměňte je za něco lepšího se slušným rozlišením, protože u ostrého a dobře viditelného obrazu se tolik nemusíme namáhat.

pracující člověk

S viditelností pomůže správný jas, ovšem zejména v noci by neměl být přepálený. S tím také souvisí, že při používání elektroniky před spánkem se právě jeho kvalita snižuje. Velký vliv na něj má modré světlo z obrazovky, které právě snižuje hladinu melatoninu a ráno se pak probouzíme ne příliš odpočatí. Řešením je používat brýle pohlcující modré světlo. Vypadají jako běžné brýle i se tak pohodlně nosí, proto je můžete bez potíží používat po celou dobu koukání do obrazovky. Sortiment je široký, takže si vybere každý takový produkt, aby mu hezky seděl.

Date
Categories
Tags
Permalink

Published:7. 7. 2023

Sport

Bookmark the permalink